post

UEFA uvodi promjene u financijski Fair-Play

Bogatstvo stekli na nafti

Krovna europska nogometna kuća UEFA objavila je kako stiže verzija 2.0. financijskog fair-playa. Jaz bogatih i siromašnih sve je veći, a klubovi ulažu po 400 milijuna eura za dva igrača. Riječ je dakako o novcu koji nije prihod kluba već novac ”upumpavan” u klub od strane multimilijardera koji su bogatstvo stekli uglavnom na nafti.

Neymar - UEFA

UEFA je napravila ‘nacrt’ novog FFP-a koji bi trebao na glasanje krajem petog mjeseca. To znači da ako bude usvojen stupit će na snagu već ovo ljeto. Nakon Svjetskog prvenstva (vjerojatno) nećemo gledati nove transfere u vrijednosti 200 milijuna eura kakve je primjerice ovo ljeto radio PSG po pitanju Mbappea i Neymara.

Kako bi to sve trebalo izgledati

Glavna stavka u FFP-u 2.0. trebala bi biti takva da klub ne smije biti više od -100 milijuna eura u negativnom bilanci za jedan transfer rok po pitanju kupovanja i prodaje igrača. Primjer – Ukoliko bi netko želio imati kupovati igrača u vrijednosti za 420 milijuna (npr. PSG ove sezone), tada bi morao prodati igrača u vrijednosti 320 milijuna eura.

Ovaj način trebao bi spriječiti da klub kupi hrpu novih igrača, a istovremeno i zadrži svoje najbolje igrače. Sada imamo primjer gdje klubovi poput PSG-a na raspolaganju u napadu imaju Cavanija, Mbappea, Neymara, Mouru, Pastorea, Di Mariju, Draxlera, Ben Arfu i Guedesa koji je na posudbi. Ništa bolji nije ni njihov bogati konkurent iz Engleske. Manchester City na raspolaganju ima De Bruynea, Davida Silvu, Aguera, Sterlinga, Gabriela Jesusa, Sanea i Bernarda Silvu..

Veliki je to problem za nogometno tržište jer su to klubovi kojima novac ne igra toliko bitnu ulogu. Dok klubovima koji žive od prihoda kluba ne mogu prodati igrače tako olako kao drugi klubovi. Oni si mogu priuštiti zadržavati igrače koji ne igraju i na taj uništavaju ‘tržišnu utakmicu’. Novim FFP-om 2.0. tome bi se stalo na kraj – ako želiš novog world-class igrača morat ćeš prodati onog kojeg će taj zamijeniti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *