LIGE

Lige Petice

Države o čijim se klubovima i ligama priča svakodnevno u nogometnom svijetu su Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija i Francuska. U svakoj lizi imamo i igrače, u španjolskoj su to Ronaldo i Messi, Njemačkoj Lewandowski, u Italiji Icardi…

Kako su baš ove države došle do top 5 liga imamo na linku službene stranice UEFE: https://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/country/

Regionalna liga – Balkan

regionalna_liga_balkan

SVE JE izvjesnije kako će se nogometni klubovi iz bivše Jugoslavije ponovno naći u istoj ligi.
Nogometni savezi Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije dogovaraju pokretanje regionalne lige, a plan je da ovo natjecanje počne 2019. godine.
Regionalna liga, koja bi se prema prvim dogovorima trebala zvati “Balkanska liga”, imala bi 24 klubova prema planu kojeg su kreirali Makedonci, a koji je dobio prolaznu ocjenu UEFA-e.
Beogradske “Novosti” otkrivaju kako je krovna europska nogometna organizacija pripremila i skoro 20 milijuna eura za početak lige te da bi svaki klub samo za sudjelovanje u njoj dobio po 800 tisuća eura. Pored toga, pripremljene su i nagrade za plasman, dok će se klubovi dogovarati oko zarade od reklama i TV prava.

 

Kineska liga – Super League

Najpoznatija van Azijska nogometna liga dolazi nam iz Kine. Osnovana je na zahtjev Kineskog nogometnog saveza 2004. godine. Prije Kineske nogometne super lige postojala je 1. Kineska nogometna liga. U Kineskoj Super Nogometnoj ligi natječu se 16 klubova. Šest prvaka lige su: Dalin Shide, Shenzhen Jialbao, Guangzhou Evergrande, Shandog Luneng, Beijing Guoan, Changchou Yatai. Aktualni prvak je Guangzhou Evergrande.

Jedan od najplaćenijih nogometaša, Carlos Tevez, donedavno je igrao za Shangshai Shenhua. 2016. godine je imao plaću vrtoglavih 31,98 milijuna Funti (GBP).